Katero kljuko izbrati za notranja vrata?

Pri zamenjavi notranjih vrat imajo kupci največji pomislek pri izbiri kljuk, saj morajo biti prave barve in izvedbe, ker jih uporabljamo vsak dan. V večini se odločajo za nakup kljuke pri podjetju, ki jim izdela vrata, saj je to enostavneje ob enem pa jim podjetje tudi svetuje pri izbiri. Kljuke za notranja vrata so navadno narejena iz štirih različnih materialov, ki so:

  • Aluminij
  • Inox
  • Jeklo
  • ZAMAK – trgovsko ime za skupino cinkovih zlitin (cink, aluminij, magnezij in baker)

Materiali iz katerih so narejene kljuke za vrata, se razlikujejo v varnosti, izvedbi in ceni. Aluminijaste kljuke so cenejše in jih izdelujejo v različnih barvah (bron, nikej, rjafa srebrna,šampanjec, …). Kovane kljuke so narejene iz jekla in so stilsko primerne za brunarice, saj so rustikalnega videza. Njihova varnost žal ni tako visoka kot pri aluminijastih ali jeklenih.

2021-10-18_14h24_20

Če kupci kupujejo kljuke drugje, morajo biti pozorni na:

  1. Razdalja med sredine kljuke, ki je nasajena v rozeto in odprtine kjer se nahajajo cilindrični vložki.
  2. Standard ključavnice.
  3. V kolikor je ključavnica večtočkovna jo morajo upoštevati.
  4. Kljuka, ki nima zaščite je lahko nameščena na katerikoli notranja vrata.

Kakovostna vrata potrebujejo tudi lepo in kakovostno ključavnico in kljuko. Pri nakupu modernih notranjih vrat se kupci večkrat odločijo za izvedbo brez ključavnice pri prostorih, v katerih nimajo spravljenih dražjih predmetov, kot je na primer shramba. Za stranišča in kopalnice pa večkrat izberejo izvedbo z metuljčkom, ki omogoča zaklepanje vrat od znotraj.

2021-10-18_14h24_07