Peč na kurilno olje ali drva?

Peč na kurilno olje je zaradi svojega dragega vzdrževanja on delovanja postala manj zaželena oblika ogrevanja in namesto nje vedno bolj priljubljena posataja kurjava na drva. Za svoje delovanje potrebujejo drva. Prednosti kurilne naprave na drva so vsekakor cena energenta in  izkoristek, slabosti na drugi strani pa so, da potrebujejo dodaten prostor za shrambo lesa, v kurilno peč je potrebno vedno na roke nalagati drva in skrbeti, da je ogenj prižgan kadar želimo imeti tople bivalne prostore.

V večini slovenskih domov se za ogrevanje še vedno uporablja peč na kurilno olje. Sistem za postavitev potrebuje veliko prostora vendar saj moramo upoštevati rezervoar, vendar verjetno manj kot pri kurilni peči na drva. Če se želite pozanimati kolikšna je razlika med energentoma si poglejte kakšna je cena kurilnega olja.

Ogrevanje tople vode pri peči na kurilno olje poteka tako, da iz cisterne ali rezervoarja kjer imamo spravljeno veliko količino kurilnega olja, po cevi teče v gorilnik kjer izgoreva v plamen in ta plamen greje vodo, ki se nahaja v zaprtem sistemu peči. Zaprt sistem je z bakrenimi cevmi ovit v kotlu kjer ogreva večjo količino vode, ki se pretaka po ceveh našega doma. Ogrevanje sanitarne tople vode, ki jo uporabljamo v kopalnici in kuhinji za umivanje in pranje posode poteka na podoben princip.

Peč na kurilno olje potrebuje za svojo postavitev sistema  že v naprej pripravljen načrt in ga ni možno postaviti naknadno, ko je hiša že narejena saj je zanj potreben relativno velik prostor v hiši. Zato imamo v hiši prostor, tako imenovano kurilnico, kamor lahko postavimo rezervoar z volumnom 1000 l. Predpise iz pravilnika o požarni varnosti v stavbah in uredbo o skladiščenju nevarnih tekočin v nepremičnih skladiščnih prostorih se mora nujno upoštevati, da ne pride do kakršnih koli napak. Posledice so lahko katastrofalne in vam lahko uničijo dom.