Zunanjost fasade

Poleg same funkcionalnosti fasade je zelo pomembna njena zunanjost. Objekt lahko s pravo izbiro barve in vzorcev, preoblikujemo s pomočjo optične prevare. Objekt, s pomočjo barve in vzorcev, na prvi pogled zgleda večji ali manjši.

Barva in vzorci

Barvo fasade izbiramo glede na to kakšna barva nam je všeč. Glede na zaključni sloj smo pri mineralnem zaključnem sloju malo omejeni saj le ta nima tako veliko izbiro kot akrilni zaključni slo, silikatni zaključni sloj ali pa silikonski zaključni sloj. Za izdelavo barvne študije fasade izberemo dve barvi in na podlagi izbranega se jo izdela.

fas2

Vrsta gradnje

Na izbiro fasade vpliva način kako je bil objekt zgrajen. Pozorni moramo biti na tip gradbene konstrukcije, da različni fasadni sistemi izkoristijo lastnost posamezne podlage. Poznamo opečno gradnjo, ki je najpogostejši način gradnje objektov. Pri tej so zidani objekti iz polne ali votle opeke. Betonska gradnja nam omogoča širok spekter uporabe saj se za gradnjo uporablja beton, ki je univerzalni gradbeni material. Kot najbolj ekološka je montažna gradnja. Pri tem je tudi cenejša in hitrejša za izdelavo. Sestavljene so iz lesene konstrukcije, mavčno kartonskih plošč, OSD plošč in izolacijskega materiala.

Okolica

Pri izbiri zunanjosti fasade moramo biti pozorni tudi na okolico kjer je objekt postavljen. V modernem mestnem središču se bo gledalo na moderen dizajn zunanjosti objekta. Dobro je da se fasada prilagodi okolici in ne izstopa preveč.

Na podlagi okolice se odločimo za barvo fasade in njen vzorec. Nato pa se zunanjost prilagodi še glede na vrsto gradnje. Vedno pa se odločimo za takšno zunanjost katero bomo z veseljem gledali več let.