Kaj je endodontsko zdravljenje?

Endodontsko zdravljenje je zobozdravstveni postopek, ki se uporablja za zdravljenje okuženega ali vnetega zobnega živca. Ta postopek se običajno izvaja na zobeh, ki imajo globoke kariese, hude poškodbe ali globoko vnetje pulpe (mehek notranji del zoba). Cilj endodontskega zdravljenja je ohraniti naravni zob, namesto da bi ga izvlekli.

Med endodontskim zdravljenjem zobozdravnik odstrani okuženo ali vneto zobno živec, imenovan pulpa, iz notranjosti zoba. Postopek se začne z lokalno anestezijo, da se zagotovi, da je pacient udoben in brez bolečin med posegom. Zobozdravnik nato ustvari majhen dostop do notranjosti zoba skozi zobno krono.

Po dostopu do pulpe zobozdravnik odstrani živce, krvne žile in vnetno tkivo iz notranjosti zoba. Nato se zobna votlina temeljito očisti, dezinficira in se oblika za vstavitev polnilnega materiala. Ta material je običajno sintetična guma, imenovana gutaperka, ki se vstavi v kanale zoba.

Ko so kanali zoba napolnjeni, se zob zapre z začasno ali trajno zobno zalivko. V nekaterih primerih se lahko na koncu postopka izvede tudi obnova zoba, kot je namestitev zobnega vsadka, zobne krone ali zalivke, da se zagotovi njegova strukturna integriteta in funkcionalnost.

Endodontsko zdravljenje je pomembno, saj omogoča reševanje okuženih ali vnetih zob, preprečuje nadaljnje širjenje okužbe na okoliška tkiva ter ohranja naravne zobe, kar je vedno najboljša možnost za dolgoročno ustno zdravje in funkcionalnost.

endodontsko zdravljenje

endodontsko zdravljenje